Naslagwerk

Patrick Holford, Say No to Cancer, over de rol van voeding bij kanker, recensie door Jeanine SlotHolford

Het boek ‘Say No to Cancer’ (‘Zeg Nee tegen Kanker’) van Patrick Holford is werkelijk een uitstekend naslagwerk. Niet alleen is er uitgebreid aandacht voor de mogelijke oorzaken van kanker, maar ook de nuttige voedingsstoffen worden volledig en nauwkeurig beschreven. Engelstalig.

Sir Richard Doll, kankerexpert, deed onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker en bewees het effect van roken op kanker. Holford haalt Doll uitvoerig aan in zijn boek over voeding en kanker.

Sir Richard Doll

In de introductie wordt Sir Richard Doll aangehaald, één van Engelands top wetenschappers in de geneeskunde. Hij zegt dat kanker voor 90% ontstaat door onze leefstijl. Dit is wat we eten, wat we drinken en wat we inademen. De meest conservatieve kankerexperts houden het op 75%. Conclusie: we kunnen zelf heel veel doen om kanker te voorkomen.

Dat is dan ook wat 69 zeer gerespecteerde Amerikaanse medici zeggen, in hun gezamenlijke verklaring van 1992: “In de afgelopen tien jaar zijn er zo’n 5 miljoen Amerikanen overleden aan kanker. Het wordt steeds duidelijker dat een substantieel gedeelte hiervan te vermijden was geweest.”

Een primaire kanker is zelden levensbedreigend. Het zijn de uitzaaiingen van die primaire kanker die de slachtoffers maken. Als de diagnose ‘kanker’ is gesteld, is het dus zaak om het juiste dieet te volgen. Verder is van belang om hormonale factoren aan te pakken, kankerverwekkende stoffen te mijden en het immuunsysteem te activeren, zo zegt Holford.

Voldoende groente en fruit in de voeding is een wapen tegen kanker. Veel soorten groente en fruit bevatten stoffen met een kanker remmende werking.

In de voeding zijn groente en fruit het meest belangrijk om kanker te voorkomen of een halt toe te roepen. Uiteraard gaat het hier om onbespoten groente en fruit. Hoe meer groente en fruit, hoe beter.

Holford noemt in zijn boek over kanker selenium als een belangrijk sporenelement tegen kanker. Aangezien onze voeding te weinig selenium bevat, zullen we dit moeten aanvullen. Selenium helpt kanker voorkomen, maar het heeft ook een remmende werking op kanker. Jeanine Slot is orthomoleculair therapeut, gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker. Zij is gevestigd in Nieuwegein. Jeanine Slot geeft regelmatig lezingen over het verband tussen voeding en kanker.

Paranoten bevatten veel selenium

Specifieke vitaminen met een remmende werking op kanker zijn vooral vitamine A, C en E. Mineralen die van belang zijn, zijn calcium en selenium.

Het boek eindigt met een serie aanbevelingen voor de meest voorkomende soorten kanker apart.

Bij borstkanker spelen waarschijnlijk chemicaliën een rol die aanwezig zijn in vlees en ander verzadigd vet. Verder kan borstkanker mede ontstaan door hormoontherapie of de anticonceptiepil. Naast de gebruikelijke vitaminen A, C en E is hier vooral calcium van belang.

Holford beschrijft de gunstige werking van het kruid zaagpalm op prostaatkanker. Het wordt hier dan in de oorspronkelijke vorm gegeven, dus niet verdund. Het kan worden opgelost in alcohol, of verwreven tot een tablet.  Jeanine Slot is orthomoleculair therapeut , lid MBOG en klassiek homeopaat RH. Zij is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker. Jeanine Slot geeft regelmatig lezingen over de rol van voeding bij kanker. In haar praktijk begeleidt zij mensen met chronische aandoeningen met adviezen over voeding en voedingssupplementen. In de begeleiding van mensen met kanker combineert Jeanine Slot de orthomoleculaire therapie met de homeopathie.

Zaagpalm

Ook bij prostaatkanker spelen chemicaliën waarschijnlijk een rol. Specifieke vitaminen die hier van belang zijn: A, C, E en betacaroteen. Mineralen met een remmende werking op prostaatkanker zijn selenium en zink. Hier is calcium juist uit den boze. Een kruid dat goed kan ondersteunen is zaagpalm.

Patrick Holford, Say No to Cancer, uitg. Piatkus, Londen

 

© Jeanine Slot 2014