Helft van alle medische behandelingen dubieus

NOS Journaal 22 feb 2014: helft van alle medische behandelingen tegen kanker en andere chronische ziekten niet bewezen effectief - samenvatting en commentaar door Jeanine Slot

NOS Journaal 22 februari 2014: “Van de helft van alle medische behandelingen is er geen bewijs dat die behandeling ook echt werkt. Artsen opereren of geven medicijnen omdat dat nou eenmaal al jaren zo gaat. Een groep Nederlandse artsen maakt zich daar zorgen over. Ze willen lijsten opstellen van behandelingen die artsen maar beter NIET meer kunnen doen. Daar wordt de zorg beter en goedkoper van”.

De helft van alle medische behandelingen is niet onderzocht

“Van de helft van alle medische behandelingen is eigenlijk nog nooit goed onderzocht of ze werken of niet”. Een reactie van een arts in die uitzending: “Het lijkt wel of we zomaar wat aanrommelen maar dat is niet zo, het is natuurlijk wel wat je geleerd hebt in je opleiding en wat je denkt dat voor de patiënt in zijn situatie het beste is, maar wat je in goed onderzoek uitgezocht hebt”.

NOS Journaal 22 feb 2014: Helft van alle medische behandelingen tegen kanker en andere chronische ziekten niet bewezen effectief. De definitie van 'kwakzalver' volgens de Dikke Van Dale is hierop van toepassing. Samenvatting en commentaar door Jeanine Slot

Valt dit niet onder kwakzalverij? De Dikke Van Dale (12e druk), geeft als definitie voor ‘kwakzalverij’:

  1. de wijze van doen van de kwakzalvers
  2. kwakzalversmiddel of –middelen

De definitie van ‘kwakzalver’:

  1. iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte, of middelen beweert te kennen tegen alle mogelijke ziekten, ofwel iemand die zulke middelen, meestal met veel ophef, te koop aanbiedt; – onbevoegd beoefenaar van de geneeskunst
  2. (fig.) iemand die het publiek wat op de mouw wil spelden, syn. boerenbedrieger, oplichter, knoeier.

Onderzoek British Medical Journal 2013: ruim de helft van alle medische behandelingen tegen kanker en andere chronische ziekten is dubieus.  Het resultaat daarvan is onbekend of niet bewezen.

Oordeel zelf!

Eind vorig jaar heeft het British Medical Journal een onderzoek laten doen naar de effectiviteit van 2500 van de meest uitgevoerde medische behandelingen. Uitkomst: van deze 2500 medische behandelingen heeft 12% een bewezen positief effect. Van 49% is het effect onbekend.  

De zorg voor mensen met kanker en andere chronische ziekten dreigt onbetaalbaar te worden. Helft van alle medische behandelingen tegen kanker en andere chronische ziekten is niet bewezen effectief.

Deze teleurstellende resultaten zijn des te pijnlijker als je beseft dat het hier gaat om mensen die lijden aan kanker en andere ernstige chronische aandoeningen. Daarbij komt het kostenaspect. Onze zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Als die dan ook nog weinig effectief is, is dat dubbel pijnlijk. Misschien is het daarom alleen al om financiële redenen de moeite waard de effectiviteit van de complementaire en alternatieve geneeskunde te onderzoeken. 

 

© Jeanine Slot 2014