Samen sterker tegen kanker

‘Samen sterker tegen kanker’, zo luidde het motto van het congres Integratieve Oncologie, dat afgelopen zaterdag werd gehouden in Noordwijk aan Zee.

De organNature by the Sea organiseerde het symposium 'Samen sterker tegen kanker' over de relatie tussen voeding en kanker, met specialisten op het gebied van kanker en voeding uit binnen- en buitenlandisatie had niet de minste locatie uitgekozen voor deze gelegenheid. De prachtige Hotels van Oranje waren het decor voor een symposium over voeding en kanker dat werd bezocht door 350 mensen uit binnen- en buitenland.

In de Hotels van Oranje in Noordwijk werd het symposium 'Samen sterker tegen kanker' gehouden over de relatie tussen kanker en voeding, met specialisten op het gebied van voeding bij kanker uit binnen- en buitenland

Hotels van Oranje in Noordwijk aan Zee

De vijf sprekers, alle vijf top-mensen in hun specifieke vakgebied, hadden een duidelijke boodschap. Er is wel degelijk iets te doen aan de fataal lijkende diagnose ‘kanker’. Met voeding kun je het lichaam op dusdanige wijze ondersteunen, dat het kanker de baas kan worden. Maar ook de geest is een belangrijke factor.

Thera Balvers begeleidt mensen met kanker d.m.v. Simonton-therapie. Ze sprak op het congres Samen sterker tegen kanker, 14 juni 2014, in Noordwijk, over de relatie tussen voeding en kanker

mw. T. Balvers

De eerste spreker, Thera Balvers, begeleidt mensen met kanker door middel van de Simonton therapie. Ze legde uit dat de zogeheten overtuigingen van mensen met kanker belemmerend kunnen werken. Als iemand die zojuist de diagnose kanker heeft gekregen de overtuiging heeft “met twee jaar ben ik dood”, dan kan dat het herstelproces in de weg staan. De Simonton therapie is in feite een reeks methoden die kunnen worden toegepast om mensen met chronische aandoeningen, waaronder kanker, te helpen hun denken voor zich te laten werken, in plaats van tegen hen. Op deze wijze bestaat er een grotere kans dat iemand van de lichamelijke aandoening zal herstellen.

P. Bastos Carrera, MSc, sprak op het congres 'Samen sterker tegen kanker' over voeding en kanker, met name over de invloed van zuivel op de groei van kanker

P. Bastos Carrera, MSc (Foto: Nature by the Sea)

De tweede spreker was de Portugees Pedro Bastos Carrera, MSc. Hij is afgestudeerd in de medische wetenschappen aan de Zweedse universiteit van Lund. Hij is expert in de biochemie en orthomoleculaire geneeskunde. Zijn specialisatie ligt op het gebied van de zuivel. Hij sprak over voeding en kanker, met name de invloed van zuivel op de groei van kanker. Zuivel heeft een ongunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Maar misschien nog wel belangrijker is het feit dat zuivel oestrogenen bevat. Dit zijn vrouwelijke hormonen. Ze kunnen een kankerbevorderende werking hebben, vooral als het gaat om borstkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker. Het is dus zaak om de hoeveelheid zuivel in de voeding te beperken. Als het gaat om hormoon gerelateerde vormen van kanker (met name borstkanker), is het raadzaam de zuivel helemaal uit de voeding te schrappen.

W.D. van der Vegt, arts, spreekt op congres 'Samen sterker tegen kanker' over de relatie tussen voeding en kanker

W.D. van der Vegt, arts

De derde spreker was de Ommense natuurarts W. van der Vegt. Al tijdens zijn studie ging hij naar de Verenigde Staten om de methode van Max Gerson te bestuderen. Gerson heeft een methode van natuurlijke kankerbehandeling ontwikkeld, met name op basis van voeding. Toen hij deze methode in praktijk bracht bij een oom die aan kanker leed, kon hij zien hoe zijn oom dagelijks vooruitgang boekte. Van der Vegt heeft naast zijn praktijk in Ommen een centrum in Spanje, Hij begeleidt hier mensen met kanker. In een ontspannen sfeer leren zij hier hoe zij op natuurlijke wijze kunnen meewerken om kanker de baas te worden. Gezonde voeding is daarbij het belangrijkste uitgangspunt.

K.D. Runow, arts, sprak op het congres 'Samen sterker tegen kanker' over de invloed van voeding en milieufactoren op het ontstaan van kanker

K.D. Runow, arts

De vierde spreker was de Duitse arts Klaus-Dietrich Runow. Runow is gespecialiseerd in milieugeneeskunde. Zijn bijzondere interesse is de invloed van voeding en milieufactoren op het ontstaan van kanker en andere chronische aandoeningen. In 1985 richtte hij het eerste Duitse instituut voor milieugeneeskunde op. Hij is lid van de International Board of Environmental Medicine. Zijn laatste boek heet ‘Krebs, eine Umweltkrankheit?’ (Kanker, een milieuziekte?’). Eén van zijn boeken is in het Nederlands vertaald: ‘De darm denkt mee’, over de invloed van de darm op de geest.

Th. Lodi, arts, spreekt op het congres 'Samen sterker tegen kanker' over integratieve kankerbehandeling en de rol van voeding bij kanker

Th. Lodi, arts

De vijfde spreker was de Amerikaan Thomas Lodi. Lodi is arts, psycholoog en homeopaat. Hij is gespecialiseerd in integratieve kankerbehandeling. Voeding speelt daarin een belangrijke rol. Hij is oprichter en directeur van drie instellingen voor integratieve kankerbehandeling. Deze instellingen staan in de VS, Thailand en Singapore. Bij kanker is het volgens Lodi van belang volledig over te gaan op vegetarische voeding.

K. Bongers, arts, is dagvoorzitter van het symposium 'Samen sterker tegen kanker', over de rol van voeding bij kanker

mw. K. Bongers, arts

De dag werd op professionele, doch speelse, wijze voorgezeten door Karlien Bongers, arts. Bongers is chirurg, met als specialisatie oncologische chirurgie. Haar speciale aandacht heeft de groep vrouwen met borstkanker. In haar eigen praktijk adviseert zij mensen over vraagstukken rond kanker, met name borstkanker. Bongers is mede-oprichter van het NIKIM, het Nationaal Kennis- en Informatiecentrum Integrative Medicine. Het thema ‘samen sterker tegen kanker’ is haar op het lijf geschreven. Voor meer informatie over haar praktijk, zie de website van haar adviespraktijk borstkanker.

 

© Jeanine Slot 2014