Kurkuma bij kanker

er wordt onderzoek gedaan naar het effect van kurkuma bij kanker

kurkuma (geelwortel)

In India weten ze het al eeuwen. Wij in het westen hebben het inmiddels bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Kurkuma, heeft een heilzaam effect op een scala aan aandoeningen, waaronder reumatische artritis en andere chronische ontstekingen. Het gaat dan om de werkzame stof curcumine. Bron is de wortel van de plant Curcuma Longa. Andere namen voor kurkuma zijn curcuma, koenijt, turmeric en geelwortel. Het is wat kerrie zijn goudgelen kleur geeft.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek naar het effect van kurkuma bij kanker in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Probleem van het nemen van kurkuma voor therapeutische doeleinden is de opneembaarheid. Hoe krijg je nu de heilzame stof curcumine op de plek waar het zijn werk moet doen? Curcumine wordt beter opgenomen als het samen met de stof piperine in zwarte peper wordt genomen. Ook olie bevordert de opname. De beste manier om de opname te bevorderen is de technologie genaamd Solid Lipid Curcumin Particle (SLCP). Hierbij wordt de curcumine ingepakt in vetdeeltjes, waardoor de curcumine niet verloren gaat in de darm en lever, maar als geheel aankomt in het weefsel waar het effectief moet zijn. Op deze wijze wordt de opname met een factor 65 verhoogd.

 

© Jeanine Slot 2016