Wat je bij kanker zou moeten doen (deel 3 van 8)

Naast het ondergaan van de noodzakelijke medische behandeling zou het lichaam optimaal gevoed moeten worden. Op deze manier stijgt de kans op herstel aanzienlijk. Bovendien komt dit ten goede aan de kwaliteit van leven.

Onze voeding is de afgelopen decennia erg achteruitgegaan in kwaliteit. Niet alleen is ons voedingspatroon verslechterd, ook de hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen in wat we eten  is enorm omlaag gegaan. Een sinaasappel anno 2019 bevat aanzienlijk minder vitamine C dan een sinaasappel anno 1919. Het gaat dus niet zozeer om de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten, maar om de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Die komen de meesten van ons tekort. Dit verhoogt het risico op kanker.

Van de vitaminen en mineralen die bij het ontstaan van kanker een rol spelen, hoort vitamine D tot de belangrijkste. Vitamine D maakt het lichaam zelf aan in de huid. Echter, dit gebeurt alleen als de huid wordt blootgesteld aan de zon. Een half uur per dag met ontblote armen is voldoende. Uren liggen bakken aan het strand is dus niet nodig. In ons noordelijk gelegen Nederland krijgen we te weinig zon. Aanvulling met vitamine D is absoluut noodzakelijk.

´s Lands autoriteit op het gebied van voedingsstoffen is dr. G. Schuitemaker, apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij sluit zich aan bij een groep internationaal bekende wetenschappers die een hogere dosering vitamine D aanbeveelt dan de overheid. Een normale dagdosering voor volwassenen zou 50 microgram moeten zijn. Dit staat gelijk aan 2000 IE (Internationale Eenheden). de relatie tussen vitamine D en kanker is ruimschoots aangetoond.

De relatie tussen een tekort aan vitamine D en het ontstaan van kanker is ruimschoots onderzocht. ¨Amerikaanse wetenschappers hebben in 2007 berekend dat wanneer Nederlanders elke dag 1000 IE vitamine D zouden nemen, in ons land op jaarbasis bijna 7000 minder doden als gevolg van kanker te betreuren zouden zijn. Dit is een afname van maar liefst 18%.¨, aldus Schuitemaker in zijn boek Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten.

Voor meer informatie, zie de website van uitgeverij Ortho Communications & Science