Devriendt over voeding bij kanker: “Warburg had gelijk.”

devriendt over voeding bij kanker

Drs. G. Devriendt – foto: Nutriphyt BV

Drs. G. Devriendt, bioloog met vergaande kennis op het gebied van de farmacologie en biochemie, heeft vandaag een seminar gehouden over de rol van voeding bij kanker. Devriendt is een specialist in de ontwikkeling van geneesmiddelen, met name in de oncologie. Zijn enorme kennis van de farmacologie en biochemie wendt hij nu aan voor de ontwikkeling van voedingssupplementen. Hij houdt regelmatig voordrachten aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel, Leuven en Luik. Hij maakt deel uit van een denktank van oncologen. Hij kan dus gezien worden als een absolute autoriteit op het gebied van voedingsstoffen en hun rol bij kanker. Het seminar werd georganiseerd door Nutriphyt, de firma waarvoor hij nu de voedingssupplementen ontwikkelt.

Als je Devriendt hoort spreken, wordt direct duidelijk wat een onmetelijke kennis deze man heeft. Moeiteloos spreekt hij urenlang over ingewikkelde biochemische verbanden. Eén van zijn eerste conclusies luidde: Warburg had gelijk. Kanker ontstaat door een gebrek aan zuurstof in de cel. Voor deze ontdekking heeft Warburg in 1931 de Nobelprijs ontvangen.

Devriendt benadrukte dat kanker een systeemziekte is, niet een lokale ziekte. Het hele lichaam is ziek, niet alleen het orgaan waarin de tumor zich bevindt. Het is een metabolische ziekte. De hele stofwisseling heeft een defect. Dit kan gerepareerd worden met natuurlijke stoffen.

Kanker heeft niet zozeer een genetische oorzaak, maar is het gevolg van een mitochondriële dysfunctie. Dat houdt in dat de energiefabriekjes in de cellen niet goed functioneren. Hierin speelt de levering van zuurstof een cruciale rol. Om de cel van zuurstof te voorzien is vitamine C van groot belang. Maar primair is van belang om de basale stofwisselingsprocessen te ondersteunen. Enkele specifieke voedingsstoffen kunnen hierbij helpen.

Het idee wat sommige oncologen hebben dat voedingssupplementen de werking van chemo tegengaan is onjuist. Sommige voedingsstoffen versterken de werking van chemotherapie juist. Eén daarvan is probiotica. Het is dan het beste om het gebruik van probiotica af te wisselen met het niet te gebruiken. Schematisch zou het er dan zo uitzien: een week probiotica – een week geen probiotica – een week probiotica – een week geen probiotica – enz.

 

© Jeanine Slot 2016