Crohn verhoogt risico darmkanker

De Ziekte van Crohn vormt een verhoogd risico op het krijgen van darmkanker.

De Ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dunne darm. Een chronische ontsteking onttrekt zuurstof aan het omliggende weefsel.

dr. O. Warburg ontdekte de primaire oorzaak van kanker. De Ziekte van Crohn verhoogt het risico op het krijgen van kanker. Een chronische ontsteking, wat de Ziekte van Crohn is, onttrekt zuurstof aan het omliggende weefsel. Door een tekort aan zuurstof in de cel ontstaat kanker. Dit is de primaire oorzaak van kanker zoals die is ontdekt door dr. O.H. Warburg.

dr. O.H. Warburg

De Duitse biochemicus dr. O.H. Warburg (1883 – 1970) heeft ontdekt dat de primaire oorzaak van kanker een tekort aan zuurstof in de cel is. Als een cel meer dan 35% zuurstof tekort komt, wordt het een kankercel. Voor deze baanbrekende ontdekking heeft hij in 1931 de Nobelprijs gekregen.

Als de cellen in een bepaald lichaamsweefsel chronisch ontstoken zijn, wordt er continue zuurstof aan dat weefsel onttrokken. Zo kan het eerder gebeuren dat die cellen de kritische grens van 35% tekort aan zuurstof bereiken.

Zowel bij kanker als bij de Ziekte van Crohn is het van belang voldoende vitamine C met de voeding te nemen. Groente en fruit bevatten veel vitamine C. Het lichaam maakt zelf geen vitamine C aan. Om voldoende vitamine C binnen te krijgen zijn we dus volledig afhankelijk van onze voeding. Vanwege het gebruik van pesticiden is het gehalte aan vitamine C in onze voeding te laag. Vooral mensen met kanker en de Ziekte van Crohn zouden daarom vitamine C moeten aanvullen met een gezonde voeding. Jeanine Slot is orthomoleculair therapeut, gevestigd in Nieuwegein. Jeanine Slot is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker. Jeanine Slot is lid van de MBOG. Zij geeft regelmatig lezingen over kanker en voeding. In haar lezingen legt Jeanine Slot de nadruk op de juiste vetten in de voeding. Vooral bij kanker en de Ziekte van Crohn is het van groot belang alle industrieel bewerkte vetten te mijden. In de begeleiding van mensen met kanker combineer Jeanine Slot adviezen over voeding met homeopathie.

Om te voorkomen dat dit verhoogde risico op kanker ontstaat, zou je dus de chronische ontsteking moeten aanpakken. Daarnaast zou de zuurstofvoorziening van de cel moeten worden geoptimaliseerd.

Specifieke voedingsstoffen die een chronische ontsteking kunnen afremmen zijn allereerst vitamine C en curcumine. Vitamine C komt voor in veel verse groente en fruit. Deze moet dan wel biologisch zijn, dus onbespoten. Bespoten groente en fruit bevat minder voedingsstoffen en meer schadelijke stoffen. De pesticiden, oftewel bestrijdingsmiddelen, bevatten op zich al stoffen die kankerverwekkend zijn.

Curcumine is de stof in kerrie die het zijn gele kleur geeft. Curcumine remt ontstekingsprocessen. Het heeft ook een specifiek remmende werking op kanker.

Om de zuurstofvoorziening naar de cel te optimaliseren zou de voeding voldoende natuurlijke vetzuren moeten bevatten. Alle industrieel bewerkte vetten zouden juist moeten worden gemeden.

Essentieel in de ontdekking van Warburg was dat het tekort aan zuurstof in de cel niet wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het bloed. Het tekort aan zuurstof in de cel wordt veroorzaakt door een beperkte doorlaatbaarheid van de celmembraan. Aangezien de celmembraan voor een groot gedeelte bestaat uit vetzuren, is een goede voeding van de celmembraan met de juiste vetzuren van belang. Natuurlijke vetzuren voeden de celmembraan en bevorderen daarmee de doorlaatbaarheid. Industrieel bewerkte vetzuren belemmeren de doorlaatbaarheid van de celmembraan.

Bij de Ziekte van Crohn is het dus van extra groot belang om alle industrieel bewerkte vetten uit de voeding te weren.

 

© Jeanine Slot 2016