Corinne Gouget: ‘Wat zit er in uw eten?’

Corinne Gouget, auteur van 'Wat zit er in uw eten?', het beroemde boekje over E-nummers

Corinne Gouget

Corinne Gouget, de auteur van het beroemde boekje over al die E-nummers ‘Wat zit er in uw eten?’, is overleden. Afgelopen week werd dit bekend. Vijf maanden geleden al zou ze zelfmoord hebben gepleegd. Of dat ook zo is, wordt alom betwijfeld. Ten eerste is er geen reden voor haar daad te bedenken en ten tweede past dit in een schrikbarende rij van klokkenluiders in gezondheidsland die op verdachte wijze om het leven zijn gekomen. Allemaal in de afgelopen maanden.

Hoe dan ook, Corinne Gouget laat een boekje na dat onmisbaar is in elke boodschappentas. Als boekje of als app. Het geeft een zeer overzichtelijke indeling van alle E-nummers in drie groepen: rood, oranje en groen. De E-nummers die zijn gecategoriseerd als rood moet u echt mijden. De oranje zijn dubieus. De groene vormen geen bezwaar.

Wat zit er in uw eten - het beroemde boekje over E-nummers door Corinne Gouget

Wat zit er in uw eten? door Corinne Gouget

Over aspartaam schrijft Gouget: “Al in 1973 hebben onafhankelijke Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat Aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch werd het in de jaren tachtig met behulp van grote investeringen op de markt gebracht. Duizenden producten in honderden landen bevatten dit product, zoveel dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Het gaat hier om het meest controversiële additief van de eeuw, waarvan nog niemand in staat is om de impact van het schandaal dat onherroepelijk zal volgen, te voorspellen. Aspartaam is het meest dodelijke additief ter wereld! Behalve de miljarden die dit additief heeft opgebracht, kan dit synthetische zoetmiddel dat op sommige etiketten als smaakversterker wordt aangeduid, maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken. De FDA in de VS heeft deze lijst 10 jaar geleden al erkend.”

 

© Jeanine Slot 2016