Blaaskanker en paardenbloem

In de kruidengeneeskunde wordt de paardenbloem ingezet bij blaaskanker, aandoeningen van de nieren en galblaas, bij oogziekten en reumatische artritis.

paardenbloem (taraxacum officinale)

Voor veel kankersoorten bestaan er goede mogelijkheden voor een aanvullende behandeling met specifieke voedingsstoffen in hoge dosering en bepaalde homeopathische middelen. Daarnaast kunnen ter ondersteuning diverse kruiden worden ingezet met een gunstige werking op het betreffende orgaan. Bij blaaskanker is dat de paardenbloem.

Taraxacum officinale, oftewel paardenbloem, kennen we vooral om haar algemeen reinigende werking. Het gaat hier om het effect op de lever. Minder bekend is de werking op de blaas. Hoewel, de bijnamen verraden die werking op de blaas maar al te duidelijk: pissebloem, pissebed,  beddepisser, beddezeiker, zeikbloem. Kennelijk heeft de plant een urine-afdrijvende werking!

De paardenbloem komt veel voor in Nederland. Hij blijft het hele jaar bloeien. Wie kent de geel gekleurde weilanden niet? Het is de paardenbloem die daarvoor zorgt, vooral in het voorjaar.

In de kruidengeneeskunde wordt de paardenbloem (taraxacum officinale) ingezet bij blaaskanker, aandoeningen van de nieren en galblaas, oogziekten en artritis.

paardenbloem (taraxacum officinale)

Als kruid wordt het al sinds de oudheid gebruikt. Het bevat veel bitterstoffen die verantwoordelijk zijn voor de zuiverende werking op het lichaam. Het is ook bekend om haar werking op de ogen. Het Griekse ‘taraxis’ staat voor ‘het genezen van oogziekten’.

Verder wordt de wortel van de plant gebruikt tegen reumatische artritis (ontsteking van de gewrichten), tegen nierkwalen en aandoeningen van de galblaas.

 

© Jeanine Slot 2016