Beperk dierlijk eiwit bij kanker

Dierlijk eiwit concurrent van kanker voor pancreasenzymen

Het Dr. Houtsmullerdieet over gezonde voeding bij kanker: beperk dierlijk eiwit bij kanker. Recensie door Jeanine Slot

A.J. Houtsmuller, arts

Bij kanker is het van belang de consumptie van dierlijk eiwit te matigen. Dit is een belangrijke leerstelling van Dr. A.J. Houtsmuller. Het boek ‘Het Houtsmullerdieet – Voeding als sterk wapen tegen kanker’ van drs. M.M.A. Lubrecht en Houtsmuller zelf, legt dit duidelijk uit. 

Ten eerste wordt door eiwit de eetlust snel verzadigd. Daardoor is men minder geneigd andere voeding te nuttigen. Bij kanker is het nu juist van belang veel groente te eten.

Ten tweede kan een teveel aan dierlijk eiwit snel gaan rotten in de darm. Dit vormt een belasting voor de lever. Bij kanker is de lever al zo druk met het bestrijden van de ziekte, dus elke extra belasting moet gemeden worden.

Ten derde zijn de pancreasenzymen, die de eiwitten moeten verteren, dringend nodig voor de afbraak van kankercellen.

Ten vierde bevat dierlijk eiwit arachidonzuur. Dit bevordert het ontstaan van ontstekingen. Ontstekingen bevorderen het ontstaan van kanker. Bovendien gaat arachidonzuur de werking van het immuunsysteem tegen. Ook bevordert arachidonzuur de angiogenese. Dit is de vorming van bloedvaten die kankercellen voorzien van bloed.

Plantaardig eiwit bevat geen arachidonzuur en is dus onschadelijk. Nadeel van plantaardig eiwit is weer dat het niet alle acht essentiële aminozuren bevat. Aanvulling met melkproducten en ei is daarom noodzakelijk. Vooral in het geval van kanker zijn deze aminozuren van belang. Het immuunsysteem kan zonder aminozuren niet goed functioneren. Wil het lichaam de strijd tegen kanker winnen, zal het immuunsysteem in optimale staat gebracht moeten worden.

Dr. A.J. Houtsmuller over Voeding als sterk wapen tegen kanker: beperk dierlijk eiwit

Dr. A.J. Houtsmuller en drs. M.M.A. Lubrecht, Het Dr. Houtsmullerdieet

Houtsmuller zegt dat de dagelijkse consumptie van een ei verantwoord is. Dit ei moet dan wèl verhit worden. Eigeel bevat avidine. Avidine vernietigt het biotine uit het eigeel. Biotine is een belangrijke voedingsstof. Avidine wordt onschadelijk gemaakt door verhitting.

Eigeel bevat verder vooral lecithine, zwavel, vitamine A, vitamine D en een aantal B-vitaminen. Van alle soorten dierlijk eiwit bevat ei het grootst aantal essentiële voedingsstoffen.

Bij kanker zijn deze voedingsstoffen van groot belang. Elke dag een ei is geen overbodige luxe. Vooral niet als het lichaam de strijd tegen kanker moet voeren.

Voor meer informatie: Dr. A.J. Houtsmuller en drs. M.M.A. Lubrecht, Het Houtsmullerdieet – Voeding als sterk wapen tegen kanker, uitg. Bohn Stafleu Van Loghum

 

© Jeanine Slot 2014